• 1403/11/14 - 08:09

آینده انقلاب اسلامی

انقلاب اسلامی و افق آینده

سؤالات تکراری بسیاری از دلدادگان انقلاب این است که آیا انقلاب اسلامی، رهبری و مردم ایران در آینده تاریخ بشر نقش دارند یا نه؟ آیا انقلاب اسلامی و ملت ایران در روایات پیامبر و ائمه(علیهم السّلام ) نقش و جایگاهی دارند؟ آیا در پیشگوئی ها و آینده نگری های پیامبر و اهل بیت اشاراتی در مورد مأموریت و رسالت ملت ایران، یافت می شود و اگر سخنی و جایگاهی تعریف شده، این جایگاه چیست و برای تحقق این جایگاه چه الزامات و چه آمادگی های لازم و ضروری است؟

آینده نگری در کلام پیامبر(ص) و ائمه(علیهم السّلام)

در پاسخ به سؤال های فوق می توان گفت یکی از بزرگترین معجزات والیان و متولیان آیین الهی و سیاستگذاران اداره امور مردم پیشگوئی ها و آینده نگری ها در کلام آنها می باشد، پیشگوئی هایی که چشم انداز افق آینده جهان و امت اسلامی را روشن می کرد و امید و انگیزه را در ملت اسلامی تقویت و بارور می نمود.

بیشترین آینده نگری ها را در کلام پیامبر(صلی الله علیه و آله ) می توان جستجو کرد که مهمترین مورد، آینده نگری آن رهبر عظیم الشّأن در خطبه غدیر می باشد. پیامبر در خطبه غدیر علاوه بر تعیین تکلیف رهبری و زعیم امت اسلامی بعد از خود و اشاره به سلسله امامان در قالب دوازده امام، و روشن نمودن افق آینده دور دست و پایان نوید بخش زندگی انسان، موضوع آخرین ذخیره الهی یعنی بقیة الله الاعظم امام عصر(عجل الله تعالی فرجه) را مورد توجه قرار داده و هجده مورد توصیف و چهار بار از عنوان (مهدی) استفاده می کند.

پیامبر خدا در این خطبه می فرماید: معاشر النّاس الا و انّی منذرٌ و علیٌ هادٍ . معاشرالنّاس انّی نبیٌّ و علیٌّ وصّی. الا انّ خاتم الائمة منّا القائم المهدیّ . الا انّه الظاهر علی الدّین: ای مردم من انذار کننده و علی هادی و راهنماست. ای مردم من پیامبرم و علی وصیّ من است.) ای مردم آخرین امام همان امام قائم (مهدی ) است. و او برکلیه ملل با ادیان مختلف پیروز می گردد.

الا انّه المنتقم من الظالمین الا انّه فاتح الحصون و هادمها الا انّه قاتل کلّ قبیلةٍ من الشّرک: آگاه باشید او از ظالمین انتقام می گیرد. آگاه باشید او تمام دژها را فتح نموده و ویران می کند. آگاه باشید او مشرکین را از هر نژاد و ملتی باشند نابود می نماید.

الا انّه مدرک کلّ ثارٍ لاولیاء الله عزّوجلّ الا انّه ناصر دین الله عزوجلّ الا انّه الغرّاف من بحرٍ عمیقٍ ...: آگاه باشید او انتقام خون دوستان خدا را می گیرد. آگاه باشید او یاور و یاری دهنده دین خداوند می باشد. او کشتیبان و ناخدای دریای موّاج و سامان بخش زندگی متلاطم خلایق است . آگاه باشید او فضل و برتری دانایان و جهل و بی خبری نادانان را می داند. آگاه باشید او برگزیده ی خداوند و منتخب او می باشد. آگاه باشید او مرجع اعلام تدابیر خداوند عزّوجلّ است و احکام الهی را تبیین می کند، آگاه باشید او راست کار و درست کردار است و در انجام امور، پایدار و استوار است. آگاه باشید امور خلاق به او تفویض شده، پیامبران گذشته همه وجود او را بشارت داده اند . آگاه باشید او آخرین حجت خداوند است و بعد از او حجتی نخواهد بود و در جهان حقی نیست مگر با او و علم و دانشی نیست مگر نزد او. آگاه باشید هیچ کس بر او غلبه نمی نماید و کسی بر او پیروز نمی شود. آگاه باشید او ولی خدا در زمین می باشد و حکم و فرمان او حکم و فرمان خداوند است. او را بر اسرار خود از پنهان و آشکار آگاه ساخته است .

با توجه به مفاد خطبه پیامبر این سؤال مطرح می شودکه: کدام مکتب و چه رهبری این ظرفیت و اعتماد به نفس را دارد که چشم انداز جامعه بشری را برای قرن های آینده ترسیم نماید؟ علاوه بر این که انبیاء پیشین، بعثت و زعامت خاتم الانبیاء و آخرین پیامبر الهی را از قرن ها پیش نوید داده بودند پیامبر اعظم هم با اتکا به علم الهی ظهور و زعامت خاتم الاوصیاء یعنی حضرت (مهدی(عجل الله تعالی فرجه )) را بشارت داده است.

آنچه که در بیان پیامبر در خطبه غدیر آمده نوید آینده ای مطمئن و روشن برای مسلمین و همه بشریت می باشد که زمینه ساز اعتماد به نفس، پایداری، استقامت و امید پیروان مکتب اسلام و ائمه اطهار به آینده و تلاش بیشتر برای تحقق وعده های الهی است. نقطه قوت در این آینده نگری ، تولد موعود الهی در سال ۲۵۵ هجری قمری و بهره مندی کلی بشریت از آن وجود مبارک در طول بیش از هزار سال است که « بیمنه رزق الوری و ببرکته ثبتت الارض و السّماء» و نقطه قوت دیگر شکل گیری حکومت دینی در ایران پس از ۱۵ قرن با محوریت فقیه جامع الشرایط به عنوان جانشین امام عصر در اداره و تمشیت امور مردم می باشد.

اما این که انقلاب اسلامی و نقش آن در آینده تاریخ جایگاهی در کلام پیامبر و ائمه(علیهم السّلام) دارد و سخنی پیرامون آن بیان شده یا نه، در پاسخ می توان گفت بخش قابل توجه ای از بیانات و پیشگویی و پیش بینی های پیامبر و ائمه ناظر به انقلاب اسلامی و مراحل مقدماتی آن و ویژگی های مردم ایران و تکالیف آنها در ارتباط با ظهور آخرین ذخیره الهی می باشد که در اینجا به برخی روایات اشاره می شود:

رهبری انقلاب و شاخص های پیروان

در بیانی از امام کاظم(علیه السّلام) ایشان با صراحت رهبری و ویژگی های پیروان آن را مورد توجه قرار می دهد و می فرماید:

رجلٌ من اهل قم یدعوا النّاس الی الحق یجتمع معه قومٌ کزبرالحدید لا یحرّکهم الرّیاح العواصف ولا یملّون من الحرب و لا یجبنون و علی الله یتوکلون و العاقبة للمتقین( الملاحم و الفتن، ص ۳۸ ، بحارا الانوار،ج ۵۷، ص ۲۱۶)

مردی از اهل قم مردم را به حق دعوت می کند و در اطراف او کسانی جمع می شوند که چونان قطعه ای آهن مقاومند از جنگ خسته نمی شوند و نمی ترسند، طوفان های سخت آنها را نمی لرزاند، به خداوند توکل می کنند و عاقبت از آن متقین است.

ویژگی های خاص در کلام امام کاظم (علیه السّلام )

۱- اشاره دارد به (رجل من اهل قم) مردی از قم قیام می کند. آیا می توان مصداقی غیر از حضرت امام (ره) را برای این بیان در نظر گرفت؟ به نظر می رسد مصداق این بیان همان حرکت امام(ره) از قم باشد.

۲- یدعوا الناس الی الحق. ویژگی دوم این است که امام کاظم(علیه السّلام) روی حقانیت دعوت تأکید می کند و بیان می دارد که دعوت مردم الی الحق است و این امر بر مسیر درست نهضت صراحت دارد.

۳- یجتمع معه قوم کزبر الحدید. به گرد رهبری مردمی مجتمع می شوند که همچون براده ها و قطعات آهن هستند و مقاومت و پایداری آنها بالا است.

۴-لا یحرّکهم الریاح العواصف. طوفان های سخت آنها را نمی لرزاند. این عبارت اشاره به این نکته دارد جبهه انقلابیون و گرویدگان به رهبر انقلاب، مجموعه ای هستند که در برابر فشار ها، تحریم ها و محاصره ها کوچکترین لرزش و لغزشی را از خود بروز نمی دهند و دارای استقامت و تاب آوری هستند.

۵- ولا یملّون من الحرب و لا یجنبون. از مبارزه خسته نمی شوند و از جنگ نمی ترسند. جبهه انقلاب متوجه نقشه های دشمن هست و در راه حق از مبارزه با دشمن خسته نمی شود و از تهدیدهای جبهه کفر و استکبار ترس و هراسی به خود راه نمی دهد.

در پایان هم تأکید می کند که طرفداران جبهه حق توکلشان بر خداست و عاقبت و سر انجام هم از آن متقین است.

روایت دیگری از امام باقر(علیه السّلام ) هست که امتیازات جامعه انقلابی قبل از ظهور را بیان می کند و به نظر می رسد مصداق این روایت هم می تواند ملّت انقلابی ایران باشد.

امام باقر(علیه السّلام ) می فرمایند: کانّی بقوم قدخرجوابالمشرق یطلبون الحق فلا یعطونه ثم یطلبونه فلا یعطونه فاذا راو ذالک وضعوا سیوفهم علی عواتقهم فیعطون ماسالوا فلا یقبلونه حتی یقوموا و لایدفعونها الّا الی صاحبکم قتلاهم شهداء اما انّی لو ادرکت ذالک لاستبقیت نفسی لصاحب هذا الامر. (کتاب الغیبه(نعمانی)، ص ۱۴۵؛ الملاحم و الفتن سید بن طاووس، ص ۱۸ و ۱۹)

گویا می بینیم که مردمی در مشرق قیام کرده حق را طلب می کنند، به آن ها نمی دهند دوباره حق را طلب می کنند به آنها داده نمی شود. در این شرایط مردم شمشیرهای خود را بر شانه می گذارند (قیامشان گسترده می شود). حاکمان حاضر می شوند حق آن ها را بدهند که دیگر قبول نمی کنند تا اینکه قیام می کنند و حکومت تشکیل می دهند و این حکومت را جز به صاحب شما امام زمان تحویل نمی دهند. کشته های آنها شهید می باشند آگاه باشید اگر من شخصا آن زمان را درک کنم خود را برای صاحب این امر نگه می دارم.

در این بیان سه امتیاز که بشارت به جامعه انقلابی است مورد توجه قرار گرفته است.

۱- اتصال قیام مردم به انقلاب حضرت مهدی (علیه السّلام)

۲- کشته های آن ها شهید هستند

۳- اعلام آمادگی امام معصوم برای آماده سازی و همراهی با خاتم الاوصیاء

از برخی روایات این گونه استفاده می شود که تکلیفی بر عهده قیام کنندگان قبل از ظهور گذاشته شده که در این زمینه به بیان یک حدیث از پیامبر اعظم اکتفا می شود:

پیامبر(صلی الله علیه و آله) فرمود: یخرج ناسٌ من المشرق فیوطّئون للمهدی سلطانه (الزام الناصب، ج۲، ص ۱۴؛ کنزالعمال، حدیث ۳۸۶۵۷) مردمی از شرق قیام می کنند و زمینه را برای حکومت جهانی حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه) فراهم می سازند.

اگر مصداق این بیان ملت انقلابی ایران باشد، مسلماً پیامبر تکلیف آماده سازی و زمینه سازی ظهور آخرین حجت الهی را بر عهده رهبری و مردم ایران قرار داده است.

غرض از بیان چند روایت انطباق کامل آن با انقلاب اسلامی و ملت ایران نیست؛ گرچه مصداقی روشن تر و مناسب تر از ملت ایران برای این روایات نمی توان پیدا نمود، به ویژه با قرینه و در کنار روایاتی که اشاره به اهل فارس و یا عجم و اعاجم (غیرعرب) می کند، می توان تا حدود زیادی به منطقه شرق و مشرق پی برد. هدف از اشاره به برخی روایات چه روایاتی که ویژگی های مردم انقلاب ایران پیرو حضرت امام را بیان می کند یا روایاتی که تکالیفی را بر عهده مردم می گذارد، بیان چند مسأله است:

الف- ضرورت استمرار شاخص های یاران خمینی(ره)

شاخص یاران روح الله در بیان امام کاظم (علیه السّلام) مخصوص یک دوره و زمان خاص و صرفاً شخص امام(ره) به عنوان رهبر نیست بلکه این شاخص یعنی استقامت و پایداری در برابر دشمنان انقلاب و خسته نشدن از مبارزه و نهراسیدن از دشمن، همواره در امّت در زمان روح الله و در دوران زعامت رهبری بعد از امام(ره) باید استمرار داشته باشد. امتداد و انتهای مبارزه با دشمن و استقامت و پایداری در برابر سختی ها و فشارها، دستیابی به ظهور امام معصوم و انتقال پرچم توحید به دست مبارک آن رهبر الهی توسط رهبری انقلاب می باشد.

ب- ضرورت آمادگی همه جانبه

نکته دوّم مورد توجه در روایات مذکور، تأکید بر ضرورت آمادگی های همه جانبه اعم از آمادگی های مادی، معنوی، روحی و روانی، اعتقادی بصیرتی و تجهیزاتی و مهارتی می باشد. سختی ها ومشکلات در واقع یک نوع آزمون و غربالگری است که متأسفانه انسان ها در تداوم حرکت انقلاب دچار ریزش شده و از گردونه خارج گردیده و سقوط می کنند. تجربه غائله ها و فتنه های چهار دهه بعد از انقلاب مبیّن ریزش برخی از یاران انقلاب و پیاده شدن آنها از قطار انقلاب بوده است؛ اگر چه در برابر ریزش ها، انبوهی از رویش ها هم بوده که لازمه بالندگی حرکت انقلاب می باشد. از این رو، تداوم ماندگاری در خط انقلاب مستلزم آمادگی های همه جانبه می باشد تا فشارها، زمینه تزلزل را در افراد به وجود نیاورد.

انقلاب اسلامی ایران و تهدیدات

قرآن روی تقابل بین حق و باطل و امام نور و امام نار و جامعه حزب الله و حزب الشیطان تاکید دارد. قرآن در بیانی می فرماید:" وکذالک جعلنا لکل نبّیٍ عدواً شیاطین الانس و الجن یوحی بعضهم الی بعض زخرف القول غرورا (انعام ۱۱۲)

و این گونه برای هر پیامبری دشمنانی از شیاطین انس و جن قرار دادیم که برای فریب مردم همواره گفتاری باطل ولی به ظاهر آراسته و دلپسند به یکدیگر القاء می کنند.

از آیه شریفه این گونه استفاده می شود که اولاً مبارزه حق و باطل، در طول تاریخ وجود داشته، ثانیاً از سنت های الهی روبرو شدن انبیاء با مخالفان گوناگون است، وثالثاً رهبری و مردم و دستگاه های مسئول همواره باید در برابر دشمنان آمادگی لازم را داشته باشند.

در آیه دیگری در بیان استمرار دشمنی جبهه کفر و استکبار می فرمایند: "لا یزالون یقاتلونکم حتی یردّوکم عن دینکم ان استطاعوا" (بقره ۲۱۷) و مشرکان همواره با شما می جنگند تا شما را اگر بتوانند از دینتان برگردانند.

استفاده از این آیه این گونه است که اولاً ضرورت دارد ملت مسلمان. آرزوها، اهداف، و راهبرد های کوتاه مدت و دراز مدت دشمن را بشناسد، ثانیاً دشمنان همواره در کمین هستند و ارتداد،کفرو پشت کردن به دین و دست برداشتن از آرمان ها و ارزش ها را می خواهند، وثالثاً آنها به دنبال پیروزی موقت نیستند بلکه می خواهند فرهنگ، مکتب و نظام اسلامی را از بین ببرند.

مفاد آیات مذکور و ده ها آیه ی دیگر قرآن بیان کننده استمرار تقابل بین دو جبهه حق و باطل و رهبری حق با رهبری باطل است که در این میان، تکلیف جبهه حق، استقامت، تاب آوری و مقابله با جبهه کفر می باشد. تجربه تاریخی از تقابل بین هابیل و قابیل، رهبران الهی همچون نوح، ابراهیم، موسی و عیسی و پیامبر اسلام (علیهم السّلام) با رهبران جبهه کفر و استکبار همچون نمرودها، فرعون ها ، ابوسفیان ها تا تقابل بین رهبر انقلاب و ملت مسلمان ایران با جبهه کفر و استکبار به رهبری آمریکا مبین استمرار این تقابل و ضرورت استقامت و ایستادگی می باشد. صف بندی بین جبهه حق و باطل و امام نور و امام نار نه تنها در دنیا هست بلکه در عالم برزخ و یا عالم قیامت هم امتداد دارد،که البته با پایان زندگی دنیا تقابل قطع می شود. اما صف این دو جبهه از هم جدا و صف جبهه کفر و شرکت به سمت جهنم خواهد بود. قرآن در مورد فرعون می فرماید: یقدم قومه یوم القیامه فاوردهم النّار) (هود۹۹ ){فرعون} روز قیامت پیشاپیش قومش می رود، پس آنان را به آتش در می آورد.

تجربه چهار دهه گذر از انقلاب نشان داد تقابل بین انقلاب اسلامی و آمریکا و اقمارش تقابل واقعی ، حقیقی، عینی و همه جانبه بین حق و باطل ، بین نور و ظلمت، بین امام نور و امام نار، بین ایمان و کفر، بین توحید و شرک و بین حزب الله و حزب الشیطان است و دشمن تا کنون از هر راهبرد، وسیله، شیوه و راهکاری برای مقابله و بر اندازی نظام اسلامی استفاده نموده است: از تهدید، آشوب، جنگ تحمیلی، تهاجم فرهنگی، نفوذ و ناتوی فرهنگی تا جنبش مخملی و فتنه و سرانجام جنگ ترکیبی برای براندازی که با عنایت الهی و صلابت رهبری و استقامت مردم هیچ یک از این توطئه ها نتیجه ای در بر نداشته، اما این تقابل همچنان ادامه دارد و تنها راه هم اجابت فرمان الهی یعنی تبعیت از رهبری الهی و استقامت در راه خدا است و خدا هم وعده نصرت و پیروزی را داده است.